Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete

Adószámunk: 19078195-1-06

ADJ VÉRT! – MENTS MEG 3 ÉLETET! 

Véradásokat megyeszerte szervez a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben. Négy városban, Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón és Szentesen véradóállomásokon, illetve osztályokon, valamint külső helyszíneken, városokban, falvakban és nagyobb cégeknél szervezünk kitelepült véradásokat. Mindenkit, aki segíteni szeretne, támogatóink jóvoltából ajándékokkal is várjuk!

A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más embernek felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.

 • Véradó lehet mindenki, aki egészséges és betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves
 • Testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
 • Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért; két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie
 • A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe
 • A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt
 • Fontos a véradás előtti folyadékfogyasztás, amely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában, és ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben, az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel
 • A vér sejteket (vörös- és fehérvérsejt, vérlemezkék) és plazmát tartalmaz, amelyek a vér folyékony részei

 

A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátumok, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátumok készülnek, így

egy egység teljes vér gyakorlatilag 3 beteg életén segíthet!

Véradás = Szűrővizsgálat

A véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. A kötelező tesztek a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, a szifilisz kimutatására szolgálnak, illetve meghatározzák a vércsoportot.

 

A véradás menete:

 1. Ön megadja személyi adatait a nyilvántartáshoz, kitölt egy kérdőívet egészségi állapotáról. Az adatfelvételhez személyi igazolványra, lakcím- és TAJ-kártyára feltétlenül szükség van. (Figyelem, csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!)
 2. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ-kártya szükséges.
 3. Ön elfogyaszt egy-két pohár folyadékot, hogy a leadandó vér folyadékát előre pótolja szerveztében.
 4. Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.
 5. Kényelmesen elhelyezkedik a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért.
 6. Ezután még 5 perc pihenőre van szükség!

 

Vércsoport

Az orvostudomány több évszázados fejlődése során néhány sikeres és számos sikertelen vérátömlesztés okainak vizsgálata vezetett el a vércsoportok felismeréséig, és az alapvető tulajdonságok rendszerezéséig, vizsgálhatóságáig. 1901-ben Karl Landsteiner osztrák orvosprofesszor ismertette a legalapvetőbb fő vörösvérsejtcsoportokat, amelyeket azóta – leegyszerűsítve – vércsoportoknak nevezünk. Ezek az első felismerések bebizonyították, hogy az emberi vörösvérsejtek külső tulajdonságaik (antigenitásuk) szerint négy fő csoportra oszthatók: A, B, AB és 0.

Karl Landsteiner kiderítette, hogy az A vércsoportúak vérsavójában béta-ellenanyag van, amely a B típusú vérsejteket összecsapja, idegen szóval agglutinálja. A B vércsoportúak vérsavójában alfa-ellenanyag van, amely az A vérsejteket csapja össze. Az összecsapódást követően a vörösvérsejtek feloldódnak. A 0 vércsoportúak savójában alfa- és béta-ellenanyag is van, míg az AB vércsoportú ember vérsavójában nincs agglutinin.

SEGÍTSÜNK EGYÜTT!

Minden munkahelyet arra kér a Magyar Vöröskereszt, segítsenek a véradásban! Álljanak össze a kollégák, és jöjjenek el együtt vért adni, mert összefogással mindig jobban biztosíthatjuk, hogy mindig elegendő vérkészlet várja azokat, akik rászorulnak! Ha egy vállalkozásnál legalább 25 fős kollektíva adna vért,

 

házhoz megy a véradás!

A részletekről +36 70/933-8267-es telefonszámon lehet érdeklődni!

Kövesse Facebook oldalunkat!

www.facebook.com/veradascscsm

Vegye fel velünk a kapcsolatot!