Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete

Adószámunk: 19078195-1-06

EGYÜTT MINDEN JOBBAN SIKERÜL!

A Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszt alapelvei és elismerési feltételei szerint működő, már 140 éves hazai múlttal rendelkező humanitárius szervezet. A Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete önálló, megyei hatáskörrel rendelkező szervezeti egység. Célunk az élet és emberi méltóság védelme; a rászorulók, bajbajutottak megsegítése. Mindennapi feladatainkat a világszerte elfogadott 7 vöröskeresztes alapelv mentén végezzük, amelyek ezek:

  • emberiesség
  • pártatlanság
  • semlegesség
  • függetlenség
  • önkéntesség
  • egyetemesség
  • egység

Munkánkat területi egységekre bontva szervezzük, amelyek élén kinevezett területi vezető munkatárs végzi az operatív feladatok ellátását. Irodát működtetünk Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón, Szentesen, Csongrádon és Mórahalmon. A területek munkáját a megyei igazgatóság koordinálja, amelynek irodaépülete Szegeden található. A Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezete 3 területi egységben 7 városi irodát működtetve több mint 30 munkatárssal segíti a hozzá fordulókat.

A Vöröskeresztes mozgalom ennél jóval több segítőt számlál, megyeszerte csaknem 10 ezer tagunk és önkéntesünk van, javarészt az Ifjúsági Vöröskereszt, illetve alapszervezeteink kötelékében. Programjaik között a Vöröskeresztes közösségek egészséges életmóddal, egészségmegőrzéssel foglalkozó eseményeket szerveznek, illetve kirándulásokat, vetélkedőket, tematikus napokat tartanak, részt vesznek különböző adománygyűjtéseinkben, jótékonysági kezdeményezéseinkben. Segítünk a krízishelyzetekben, támogatjuk a bajba jutottakat, szervezzük a véradásokat, elsősegélynyújtó tanfolyamokat tartunk, családi bölcsődéket tartunk fenn és AmbRóza néven társadalmi vállalkozást működtetünk.

SZOCIÁLIS TEVÉKENYSÉGÜNK

Szociális feladataink között rendszeresen támogatunk rászorulókat. Elsősorban élelmiszert, ruhát és tisztálkodási szereket gyűjtünk és osztunk szét közöttük. Ezt a feladatot egész évben végezzük, hiszen ezekre az adományokra egész évben szükség van. Kiemelt időszak ugyanakkor a Karácsony, amikor a gyűjtéseink javát bonyolítjuk, és ekkor is osztjuk ki a legtöbb adománycsomagot. Aktívan gyűjtünk a bevásárló központokban, egyéb üzletekben, fogadjuk a Mikulásgyár adományokat, és szervezünk helyi eseményeket. Szervezetünkhöz számos megkeresés érkezik, ezekben az esetekben is mindig igyekszünk segítséget adni. Emellett együttműködve a katasztrófavédelemmel, az extrém időjárási vagy más körülmények között részt veszünk az emberi élet alapszükségleteinek óvásában.

SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYI MUNKÁNK

Családi bölcsőde hálózatot tartunk fenn, amely egységeink Szegeden a Bárka utcai épületünkben működnek. Az elmúlt években rengeteg fejlesztést tudtunk megvalósítani, így a kicsik szép, családias környezetben tölthetik napjaikat. A Magyar Vöröskereszt Családi Bölcsőde Hálózata (Mesebárka) kihasználtsága szinte száz százalékos. Valamennyi szakhatósági vizsgálatunk pozitív eredménye ezen a területen is visszaigazolta befektetett munkánkat.

VÉRADÁSSZERVEZÉS

Klasszikus feladata szervezetünknek a gyógyításhoz szükséges vér biztosítása, véradások, véradó események szervezése. Minden olyan alkalmat megragadunk, amelyek módot és lehetőséget biztosítanak arra, hogy megszólítsuk a lehetséges új véradókat. Számos ajándékkal, nyereményjáték-sorsolással is várjuk megyeszerte önkéntes segítőinket. Véradóinknak a Hagymatikum jóvoltából évente 25.000 darab belépőt adhatunk, a szentesi, csongrádi, hódmezővásárhelyi és algyői fürdőbelépőket pedig a helybeli véradók kapják, illetve tematikus és speciális rendezvényeinket több vállalat is támogatja. Megyeszerte évente nagyságrendileg 25 ezren adnak vért, ezzel Csongrád-Csanád megye az ország élvonalába tartozik.

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS

A Vöröskereszt mozgalom megalakulása a harcmezők sebesültjeinek nyújtott elsősegélyhez kötődik. Ez az idő múlásával rohamosan fejlődött és napjainkban az elsősegélynyújtás testesíti meg a segítségnyújtás ezen formáját. Fő feladatunk ezen a területen a közúti elsősegélynyújtó vizsgák megszervezése és lebonyolítása, a szükséges feltételek megteremtése, a vizsgák teljes körű adminisztrációja. Emellett részt veszünk a vizsgázók felkészítésében is, közúti elsősegély tanfolyamainkon a vizsgára készülők alapos felkészítést kapnak a tudnivalókból.

Évtizedes hagyomány a felmenő rendszerű vetélkedők megszervezése. Megyei és területi elsősegélynyújtó versenyeinken több száz versenyző, számos önkéntes vesz részt. Önkénteseink nem csak a versenyen játsszák el a sérüléseket, de megyeszerte megmutatják tudásukat. Az elmúlt években több alkalommal tartottuk meg partnereinkkel a Diszkóbaleset elnevezésű prevenciós rendezvényt, amelyen a közreműködő tűzoltóság, rendőrség és mentőszolgálat segítségével rendre az ittas vezetés veszélyeire hívtuk fel a figyelmet. Fiatal önkénteseink továbbá részt vesznek a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatban is.

KATASZTRÓFA-SEGÉLYEZÉS ÉS KATASZTRÓFAVÉDEKEZÉS

Katasztrófasegélyezési tevékenységünket a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal összhangban, valamint a határrendészeti kirendeltséggel egyeztetve látjuk el. Minden szinten részt veszünk a katasztrófákra való felkészülésben, gyakorlatokon. Logisztikai egységünk folyamatosan fejlődik, folyamatosan részt veszünk a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatain, nemzetközi felkészítéseken, gyakorlatokon illetve közreműködünk azok lebonyolításában.

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉS

A koronavírus megjelenése 2020-ban szervezetünk számára is új feladatokat hozott. A klasszikus segélyezési tevékenységek mellett a lakosságtájékoztatási feladatokba is bekapcsolódtunk, illetve a biztonságos feltételek megteremtése érdekében előszűrési munkát is végeztünk. Így több alkalommal közreműködtünk a határon átlépők szűrésében, folyamatosan végezzük a véradók COVID-előszűrését a véradó eseményeken. Különös figyelmet fordítunk a folyamatos fertőtlenítésre, a biztonságos feltételek megteremtésére mindenütt.

Szerteágazó munkánkat nem tudnánk ilyen eredményesen végezni önkénteseink és támogatóink segítsége nélkül! Ezért is kérünk mindenkit, aki teheti, támogassa, segítse a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete munkáját!

 

Sasvári Krisztina megyei igazgató