Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete

Adószámunk: 19078195-1-06

Javulást hozott 2022 a véradásokban, de az újévben is elkél a segítség!

2023. 01. 08.

Javuló év volt a véradásszervezésben 2022, de a véradók száma még így is elmaradt a remélttől. Az elmúlt évben több véradóeseményt tarthattunk, mint 2021-ben és többen is adták vérüket másokért. Ugyanakkor a vágyott véradószámtól még messze van vármegyénk, annak ellenére, hogy ismét a legjobb térségek közé kerültünk a véradások eredményessége szempontjából.

2022-re eredetileg – a normál eljárásrendhez igazítva – azt terveztük, hogy 26.505 embert mozgatunk meg a különböző megyei véradóeseményekkel. Számainkat ugyanakkor most is folyamatosan újra kellett terveznünk (például lemondott véradások vagy új helyszínek miatt), így a múlt év valós tervszáma 23.973 véradó volt. Végül tavaly összesen 794 véradóeseményt bonyolíthattunk le.

Ezeken a véradásokon összesen 23.040 véradó vett részt, ami 96 %-os teljesítésnek minősül az aktualizált tervhez képest, ám az eredeti tervünktől még mindig 13%-kal elmarad. Ez ugyanakkor az előző évhez képest javuló tendencia: 2021-ben 21.826-an, 2020-ban 23.305-en, 2019-ben 25.464-en adták vérüket másokért. A legjobb megjelenési mutató 2022-ben is Szentes-Csongrád térségben volt, míg a legkevésbé hatékonyan a Hódmezővásárhely-Makó térség lakosságát tudtuk bevonni a mozgalomba.

Fontos fejlemény volt, hogy csökkent az elmaradás a véradó események számában, hiszen 2022-ben sok olyan rendezvényt, eseményt is megtartottak, aminek a keretében véradást szervezhettünk, illetve több munkahelyen is feloldották az elrendelt távmunka-végzést, így újra tudtunk munkahelyi kiszállásokat szervezni. 2022 egyik legjobban sikerült véradása a szegedi Károlyi Kollégiumban zajlott (várakozásainkat jócskán meghaladva, 111-en jöttek el vért adni, ráadásul 55-en először tették ezt), ami azért is különösen fontos, mert az egyik alap célunk az, hogy minél több fiatal váljon véradóvá. Ezért is folytatjuk majd kiemelten a véradások szervezését oktatási intézményekben is 2023-ban.

Új, eredeti éves tervünkhöz képest 2023 komoly visszaeséssel indult. Január 2-a és január 8-a között 364 egészséges véradóhősünk jött el életet menteni! Eredetileg úgy terveztük, hogy erre a hétre 560 véradóra van szükség. Így az elmúlt héten a visszaesés: -35 százalék volt! Hogy soha ne alakuljon ki vérhiány, arra kérünk minden egészséges Csongrád-Csanád megyeit:

JÖJJÖN VÉRT ADNI!

VÉRT ADNI BIZTONSÁGOS!

Minden 18 év feletti felnőttől, ha egészségesnek érzi magát, nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, azt kérjük: jelentkezzen véradásra bármelyik véradásunkon! Nagyon fontos, hogy biztosítani tudjuk a már kórházban fekvő, vagy a mostani járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget!

FONTOS!

Koronavírus-elleni oltás után is szabadon lehet vért adni, hacsak valaki a vakcina mellékhatásai miatt nem érzi elég jól magát!

Nincs szükség védettségi igazolványra véradáshoz!

Lényeges még, hogy továbbra is érvényesek azok a biztonsági előírások, amelyeket minden esetben be kell tartanunk: a kézfertőtlenítés, a hőmérőzés, a szeparációs távolság betartása, néhány helyen a teremben tartózkodók számának maximalizálása, a védőeszközök viselése, a kötelező kérdések megválaszolása. Ezzel a szakmai protokollal a véradók, a vért kapók és a helyszínen dolgozó szakemberek egészségét is védjük!

A vér mással nem helyettesíthető, a véradás biztonságos, a koronavírus-fertőzés cseppfertőzéssel terjed.