Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete

Adószámunk: 19078195-1-06

Javult a megyei véradások helyzete, de még mindig kevesebben adtak vért a vártnál!

2022. 12. 05.

Ugyan az előző héthez képest többen adtak vért az elmúlt héten Csongrád-Csanád megyében, de még így is majdnem minden 10-ik véradó hiányzott ahhoz, hogy a terveknek megfelelően alakuljon a vérellátás utánpótlása. A javulás elsősorban annak volt köszönhető, hogy több véradáson kiemelkedő létszámban vettek részt a segíteni vágyók, de általánosságban a visszaesés még mindig jellemző a véradóesemények többségére. Nagyon reméljük, hogy a sűrűbb, ünnepek előtti időszakban is kitartanak véradóink, és zavartalan maradhat a vérellátás.

November 28-a és december 4-e között 481 egészséges véradóhősünk jött el életet menteni! Eredetileg úgy terveztük, hogy erre a hétre 525 véradóra van szükség. Így az elmúlt héten a visszaesés: -8 százalék volt! Hogy soha ne alakuljon ki vérhiány, arra kérünk minden egészséges Csongrád-Csanád megyeit:

JÖJJÖN VÉRT ADNI!

VÉRT ADNI BIZTONSÁGOS!

Minden 18 év feletti felnőttől, ha egészségesnek érzi magát, nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, azt kérjük: jelentkezzen véradásra bármelyik véradásunkon! Nagyon fontos, hogy biztosítani tudjuk a már kórházban fekvő, vagy a mostani járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget!

FONTOS!

Koronavírus-elleni oltás után is szabadon lehet vért adni, hacsak valaki a vakcina mellékhatásai miatt nem érzi elég jól magát!

Nincs szükség védettségi igazolványra véradáshoz!

Lényeges még, hogy továbbra is érvényesek azok a biztonsági előírások, amelyeket minden esetben be kell tartanunk: a kézfertőtlenítés, a hőmérőzés, a szeparációs távolság betartása, néhány helyen a teremben tartózkodók számának maximalizálása, a védőeszközök viselése, a kötelező kérdések megválaszolása. Ezzel a szakmai protokollal a véradók, a vért kapók és a helyszínen dolgozó szakemberek egészségét is védjük!

A vér mással nem helyettesíthető, a véradás biztonságos, a koronavírus-fertőzés cseppfertőzéssel terjed.