Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete

Adószámunk: 19078195-1-06

Újra jelentős a visszaesés a megyei véradásokban!

2022. 11. 28.

Pozitív hét után ismét jelentősen kevesebben keresték fel a véradásokat az elmúlt héten Csongrád-Csanád megyében. A vérellátásból ezúttal a véradók negyede hiányzott. Főként az intézeti városokban volt jelentősebb a csökkenés, egyedül Szentesen haladta meg a várakozásokat a véradásokon résztvevők száma. A kisebb településeken is legtöbbször elmaradt a részvétel a remélttől.

November 21-e és november 27-e között 452 egészséges véradóhősünk jött el életet menteni! Eredetileg úgy terveztük, hogy erre a hétre 605 véradóra van szükség. Így az elmúlt héten a visszaesés: -25 százalék volt! Hogy soha ne alakuljon ki vérhiány, arra kérünk minden egészséges Csongrád-Csanád megyeit:

JÖJJÖN VÉRT ADNI!

VÉRT ADNI BIZTONSÁGOS!

Minden 18 év feletti felnőttől, ha egészségesnek érzi magát, nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, azt kérjük: jelentkezzen véradásra bármelyik véradásunkon! Nagyon fontos, hogy biztosítani tudjuk a már kórházban fekvő, vagy a mostani járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget!

FONTOS!

Koronavírus-elleni oltás után is szabadon lehet vért adni, hacsak valaki a vakcina mellékhatásai miatt nem érzi elég jól magát!

Nincs szükség védettségi igazolványra véradáshoz!

Lényeges még, hogy továbbra is érvényesek azok a biztonsági előírások, amelyeket minden esetben be kell tartanunk: a kézfertőtlenítés, a hőmérőzés, a szeparációs távolság betartása, néhány helyen a teremben tartózkodók számának maximalizálása, a védőeszközök viselése, a kötelező kérdések megválaszolása. Ezzel a szakmai protokollal a véradók, a vért kapók és a helyszínen dolgozó szakemberek egészségét is védjük!

A vér mással nem helyettesíthető, a véradás biztonságos, a koronavírus-fertőzés cseppfertőzéssel terjed.