Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete

Adószámunk: 19078195-1-06

Minden ötödik véradó hiányzik a mindennapi életmentésből!

2022. 07. 04.

Nem javult, hanem tovább csökkent a nyári hőségben a megyei véradások látogatottsága az elmúlt héten Csongrád-Csanád megyében. Bár ismét voltak olyan véradásaink, ahol sok véradóhőst fogadhattunk, általánosan elmondható, hogy szinte mindenütt visszaesett a véradók száma. Néhány kistelepülésen még a remélt látogatószám felét sem értük el. Ismét fontos hangsúlyoznunk, hogy a vér mással nem pótolható, így kérünk mindenkit, aki még nem tette, és adjon vért a nyári hónapokban!

Június 27-e és július 3-a között 380 egészséges véradóhősünk jött el életet menteni! Eredetileg úgy terveztük, hogy erre a hétre 475 véradóra van szükség. Így az elmúlt héten a visszaesés: -20 százalék volt! Hogy soha ne alakuljon ki vérhiány, arra kérünk minden egészséges Csongrád-Csanád megyeit:

JÖJJÖN VÉRT ADNI!

VÉRT ADNI BIZTONSÁGOS!

Minden 18 év feletti felnőttől, ha egészségesnek érzi magát, nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, azt kérjük: jelentkezzen véradásra bármelyik véradásunkon! Nagyon fontos, hogy biztosítani tudjuk a már kórházban fekvő, vagy a mostani járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget!

FONTOS!

Koronavírus-elleni oltás után is szabadon lehet vért adni, hacsak valaki a vakcina mellékhatásai miatt nem érzi elég jól magát!

Nincs szükség védettségi igazolványra véradáshoz!

Lényeges még, hogy továbbra is érvényesek azok a biztonsági előírások, amelyeket minden esetben be kell tartanunk: a kézfertőtlenítés, a hőmérőzés, a szeparációs távolság betartása, néhány helyen a teremben tartózkodók számának maximalizálása, a védőeszközök viselése, a kötelező kérdések megválaszolása. Ezzel a szakmai protokollal a véradók, a vért kapók és a helyszínen dolgozó szakemberek egészségét is védjük!

A vér mással nem helyettesíthető, a véradás biztonságos, a koronavírus-fertőzés cseppfertőzéssel terjed.