Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete

Adószámunk: 19078195-1-06

Véget ért a NaFuture projekt

2022. 03. 21.

Záró konferenciával ért véget Balástyán a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének „NAFUTURE – Természet a jövőért határok nélkül” című projektje. Az IntterReg forrásból finanszírozott programot a Vajdasági Vöröskereszttel közösen valósítottuk meg.

A projekt keretében környezettudatos, szemléletformáló programokat szerveztünk a fiatal korosztályok lehetőségeinek bővítése érdekében. A balástyai Hotel Orchideában rendezett konferencián Sasvári Krisztina, a megyei Vöröskeresztes szervezet igazgatója elmondta, hogy a projektet a partnerek még 2019-ben tervezték meg azzal a céllal, hogy a fiatalok bevonását segítsék elő értékes programokba a határ mindkét oldalán. Ismertetése szerint a projekt keretében a környezetvédelem, a sport és a szabadidő témák voltak a fókuszban a vöröskeresztes mozgalom ismertetése mellett. A projekt elsősorban a 7-18 év közötti gyermekekkel foglalkozott és mobilitására törekedett a sport-, szabadidő- és természetvédelmi tevékenységek révén az ifjúsági szervezetek és az állami intézmények közötti kapacitáskiépítésen keresztül, valamint korszerű online kommunikációs eszközök létrehozását vállalta a határon átnyúló régió fiataljai közötti kommunikációhoz.

A galéria megnyitásához kattintson a képre

Bosko Mitrasinovic, a Vajdasági Vöröskereszt vezetője beszédében ismertette a program eredményeit. A két szervezet összesen 8 tábort szervezett, 4-et Csongrád-Csanád megyében, 4-et a Vajdaságban, amelyeken összesen 240 gyermek vett részt. A magyarországi táborok Bakson zajlottak, ahonnan kirándulást szerveztünk az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba és a Csillagösvény labirintusba is. A szerbiai programok Karlócán zajlottak, ahol a város történelmi helyszíneinek a meglátogatása mellett a Dunán is hajókázhattak a résztvevők, megismerve a környék ökoszisztémáját. Ezen kívül 2-2 workshopot is tartottunk, amelyeken ifjúsággal foglalkozó szakértők vettek részt. Ismert és általuk használt módszereket mutattak be, emellett a jövőbeni fejlesztési lehetőségeket vitatták meg. Online workshopok keretében hasonló célcsoport számára zajlott tudásbővítés a jó gyakorlatokról. A projekt során készült egy ifjúsági kutatás is, amely a záró konferencián is megismerhető volt.

A projekthez kapcsolódóan mobil applikációt, honlapot és közösségi média felületeket is létrehoztunk, amelyek segíthetik a kapcsolódást, a kommunikációt és a közösség erősítését.

NAFUTURE – HUSRB/1903/34/0034

A projekt címe: Természet a jövőért határok nélkül

Rövidítés: NAFUTURE

A projekt kezdete: 2020. 10. 01.

A projekt zárása: 2022. 03. 31.

Projektvezető: Vajdasági Vöröskereszt

Partner: Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezet