2022. május 02.

Rengetegen adtak most vért megyeszerte!

Meghozta az eredményt az összefogás, véradóhőseinknek köszönhetően most egy igazán sikeres hetet tudhatunk magunk mögött! Amióta rendszeresen beszámolunk a megyei véradások heti eredményeiről, még soha nem volt példa rá, hogy egyetlen héten ilyen jelentősen nőjön a résztvevők száma a várakozásokhoz képest. Csaknem harmadával jöttek többen vért adni, ami reményteli minden vérkészítményre várónak.

 

Most csak elvétve volt olyan település, ahol a reméltnél kevesebben jöttek el. Valamennyi intézeti városban – Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón és Szentesen is többen adtak vért a vártnál. Sok katonánk irányított véradáson vett részt. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár vásárhelyi és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred szentesi katonái balesetet szenvedett bajtársuknak segítettek véradásukkal. Gál Szabolcs ejtőernyős törzsőrmestert Szolnokon, gyakorlat közben érte baleset, és szerencsére a legutóbbi hírek arról szólnak, hogy súlyos sérülése ellenére felépülhet.

 

EBBEN A VÉRADÁSOKNAK IS FONTOS SZEREPE VAN!

 

Hiszen az életmentő műtétekhez mindig sok vérre van szükség. Sajnos súlyos balesetek minden nap megtörténhetnek, ezért is fontos, hogy mindig rendelkezésre álljon elegendő vérkészítmény. Ebben a hétköznapi véradóhősök segítsége felbecsülhetetlen.

 

Április 25-e és május 1-je között 621 egészséges véradóhősünk jött el életet menteni! Eredetileg úgy terveztük, hogy erre a hétre 475 véradóra van szükség. Így az elmúlt héten a növekedés: +31 százalék volt! Hogy soha ne alakuljon ki vérhiány, arra kérünk minden egészséges Csongrád-Csanád megyeit:

 

JÖJJÖN VÉRT ADNI!

 

 

VÉRT ADNI BIZTONSÁGOS!

 

Minden 18 év feletti felnőttől, ha egészségesnek érzi magát, nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, azt kérjük: jelentkezzen véradásra bármelyik véradásunkon! Nagyon fontos, hogy biztosítani tudjuk a már kórházban fekvő, vagy a mostani járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget!

 

FONTOS!

Koronavírus-elleni oltás után is szabadon lehet vért adni, hacsak valaki a vakcina mellékhatásai miatt nem érzi elég jól magát!

Nincs szükség védettségi igazolványra véradáshoz!

 

Lényeges még, hogy továbbra is érvényesek azok a biztonsági előírások, amelyeket minden esetben be kell tartanunk: a kézfertőtlenítés, a hőmérőzés, a szeparációs távolság betartása, néhány helyen a teremben tartózkodók számának maximalizálása, a védőeszközök viselése, a kötelező kérdések megválaszolása. Ezzel a szakmai protokollal a véradók, a vért kapók és a helyszínen dolgozó szakemberek egészségét is védjük!

 

A vér mással nem helyettesíthető, a véradás biztonságos, a koronavírus-fertőzés cseppfertőzéssel terjed.