2022. május 23.

Nem javult a véradásokon résztvevők aránya a megyében!

Bár több véradást tarthattunk az elmúlt héten Csongrád-Csanád megyében, és ezúttal is több véradóesemény látogatottsága haladta meg a várakozásokat, összességében kicsivel romlottak a mutatóink. Most több intézeti városban is kevesebben tudtak eljönni vért adni a reméltnél, ez is hozzájárult csökkenő eredményünkhöz. Jó hír ugyanakkor, hogy megyeszerte több véradáson is köszönthettünk első véradókat, ami a mindennapi életmentők utánpótlásában mindig fontos.

 

Május 16-a és május 22-e között 504 egészséges véradóhősünk jött el életet menteni! Eredetileg úgy terveztük, hogy erre a hétre 600 véradóra van szükség. Így az elmúlt héten a visszaesés: -16 százalék volt! Hogy soha ne alakuljon ki vérhiány, arra kérünk minden egészséges Csongrád-Csanád megyeit:

 

JÖJJÖN VÉRT ADNI!

 

 

VÉRT ADNI BIZTONSÁGOS!

 

Minden 18 év feletti felnőttől, ha egészségesnek érzi magát, nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, azt kérjük: jelentkezzen véradásra bármelyik véradásunkon! Nagyon fontos, hogy biztosítani tudjuk a már kórházban fekvő, vagy a mostani járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget!

 

FONTOS!

Koronavírus-elleni oltás után is szabadon lehet vért adni, hacsak valaki a vakcina mellékhatásai miatt nem érzi elég jól magát!

Nincs szükség védettségi igazolványra véradáshoz!

 

Lényeges még, hogy továbbra is érvényesek azok a biztonsági előírások, amelyeket minden esetben be kell tartanunk: a kézfertőtlenítés, a hőmérőzés, a szeparációs távolság betartása, néhány helyen a teremben tartózkodók számának maximalizálása, a védőeszközök viselése, a kötelező kérdések megválaszolása. Ezzel a szakmai protokollal a véradók, a vért kapók és a helyszínen dolgozó szakemberek egészségét is védjük!

 

A vér mással nem helyettesíthető, a véradás biztonságos, a koronavírus-fertőzés cseppfertőzéssel terjed.