2022. január 03.

Nehéz évet zárt a megyei véradásszervezés

Már második évünkre van komoly hatással a koronavírus. Bár igyekeztünk mindent megtenni, Csongrád-Csanád megyében 2021-ben is kevesebben adtak vért, mint az előző években, és ennek jellemzően az elhúzódó járványhelyzet volt az oka. Számos véradásunk maradt el tavaly, illetve sok rendszeres véradónkat betegség miatt nem fogadhattuk. Ennek ellenére sokan a múlt évben kezdtek el vért adni, segítve azt, hogy ne alakuljon ki vérhiány. Ezúton is köszönjük mindenkinek a segítségét!

 

2021-re eredetileg – a normál eljárásrendhez igazítva – azt terveztük, hogy 26.630 embert mozgatunk meg a különböző megyei véradóeseményekkel. Számainkat ugyanakkor az aktuális járványhelyzetekre tekintettel folyamatosan újra kellett terveznünk, így a múlt év valós tervszáma 23.657 véradó volt. A változásokat az események, fesztiválok elmaradása, a korlátozások, lezárások, fertőzések miatti kiesések okozták, így végül 770 véradóeseményt bonyolíthattunk le.

 

 

Ezeken az eseményeken összesen 21.826 véradó vett részt, ami 92,3 %-os teljesítésnek minősül. Ez azt jelenti, hogy a véradók, akiket megszólítottunk, nagyjából el is tudtak jönni. Persze voltak különösen nehéz időszakok, amikor még feleannyian sem tudtak vért adni, mint ahogy szerettük volna, de összességében elmondhatjuk, hogy az erőfeszítéseink és a véradók helytállásának köszönhetően a múlt évben is sikerült megfelelni a vérellátás biztonságának a megtartásához. A legjobb megjelenési mutató Szentes-Csongrád térségben volt idén is, míg a legkevésbé hatékonyan a Hódmezővásárhely-Makó térség lakosságát tudtuk bevonni a mozgalomba.

 

Nagy örömünkre az elmúlt hetet is pozitívan zárhattuk. December 27-e és január 2-a között 437 egészséges véradóhősünk jött el életet menteni! Eredetileg úgy terveztük, hogy erre a hétre 425 véradóra van szükség. Így az elmúlt héten a növekedés: +3 százalék volt! Hogy soha ne alakuljon ki vérhiány, arra kérünk az újévben is minden egészséges Csongrád-Csanád megyeit:

 

JÖJJÖN VÉRT ADNI!

 

VÉRT ADNI BIZTONSÁGOS!

 

Minden 18 év feletti felnőttől, ha egészségesnek érzi magát, nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, azt kérjük: jelentkezzen véradásra bármelyik véradásunkon! Nagyon fontos, hogy biztosítani tudjuk a már kórházban fekvő, vagy a mostani járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget!

 

FONTOS!

Koronavírus-elleni oltás után is szabadon lehet vért adni, hacsak valaki a vakcina mellékhatásai miatt nem érzi elég jól magát!

Nincs szükség védettségi igazolványra véradáshoz!

 

Lényeges még, hogy továbbra is érvényesek azok a biztonsági előírások, amelyeket minden esetben be kell tartanunk: a kézfertőtlenítés, a hőmérőzés, a szeparációs távolság betartása, néhány helyen a teremben tartózkodók számának maximalizálása, a védőeszközök viselése, a kötelező kérdések megválaszolása. Ezzel a szakmai protokollal a véradók, a vért kapók és a helyszínen dolgozó szakemberek egészségét is védjük!

 

A vér mással nem helyettesíthető, a véradás biztonságos, a koronavírus-fertőzés cseppfertőzéssel terjed.