2022. január 10.

Negyedével kevesebben adtak vért január első hetében

A pozitív évzárás hetei után ismét érezhetően visszaesett a véradók száma Csongrád-Csanád megyében. Az elmúlt héten több mint negyedével kevesebben tudtak csak vért adni, jórészt változatlanul a koronavírus-járványra visszavezethetően. A mérlegünk ugyanakkor vegyes: Szegeden terven felül fogadhattuk véradóhőseinket, míg más városokban a szokottnál jobban esett vissza a részvétel. Reméljük, január második hete ismét javulást hoz.

 

Január 3-a és január 9-e között 376 egészséges véradóhősünk jött el életet menteni! Eredetileg úgy terveztük, hogy erre a hétre 510 véradóra van szükség. Így az elmúlt héten a visszaesés: -26 százalék volt! Hogy soha ne alakuljon ki vérhiány, arra kérünk az újévben is minden egészséges Csongrád-Csanád megyeit:

 

JÖJJÖN VÉRT ADNI!

 

 

VÉRT ADNI BIZTONSÁGOS!

 

Minden 18 év feletti felnőttől, ha egészségesnek érzi magát, nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, azt kérjük: jelentkezzen véradásra bármelyik véradásunkon! Nagyon fontos, hogy biztosítani tudjuk a már kórházban fekvő, vagy a mostani járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget!

 

FONTOS!

Koronavírus-elleni oltás után is szabadon lehet vért adni, hacsak valaki a vakcina mellékhatásai miatt nem érzi elég jól magát!

Nincs szükség védettségi igazolványra véradáshoz!

 

Lényeges még, hogy továbbra is érvényesek azok a biztonsági előírások, amelyeket minden esetben be kell tartanunk: a kézfertőtlenítés, a hőmérőzés, a szeparációs távolság betartása, néhány helyen a teremben tartózkodók számának maximalizálása, a védőeszközök viselése, a kötelező kérdések megválaszolása. Ezzel a szakmai protokollal a véradók, a vért kapók és a helyszínen dolgozó szakemberek egészségét is védjük!

 

A vér mással nem helyettesíthető, a véradás biztonságos, a koronavírus-fertőzés cseppfertőzéssel terjed.