2022. június 13.

Komoly visszaesés a megyei véradásokban!

Megérkezett a nyár és rögtön igazolta, hogy ilyenkor nehezebb a véradásszervezés. Az első teljes nyári héten szinte mindenhol Csongrád-Csanád megyében a vártnál kevesebben látogattak el a véradásokra. Még a mindig jól teljesítő városokban is nagyobb volt a visszaesés. Arra kérünk mindenkit, hogy ha teheti, nyáron is keresse fel a véradások valamelyikét, mert az életmentő műtétek folyamatosak, és ezekhez folyamatos vérutánpótlásra van szükség!

 

Június 6-a és június 12-e között 310 egészséges véradóhősünk jött el életet menteni! Eredetileg úgy terveztük, hogy erre a hétre 550 véradóra van szükség. Így az elmúlt héten a visszaesés: -44 százalék volt! Hogy soha ne alakuljon ki vérhiány, arra kérünk minden egészséges Csongrád-Csanád megyeit:

 

JÖJJÖN VÉRT ADNI!

 

 

VÉRT ADNI BIZTONSÁGOS!

 

Minden 18 év feletti felnőttől, ha egészségesnek érzi magát, nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, azt kérjük: jelentkezzen véradásra bármelyik véradásunkon! Nagyon fontos, hogy biztosítani tudjuk a már kórházban fekvő, vagy a mostani járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget!

 

FONTOS!

Koronavírus-elleni oltás után is szabadon lehet vért adni, hacsak valaki a vakcina mellékhatásai miatt nem érzi elég jól magát!

Nincs szükség védettségi igazolványra véradáshoz!

 

Lényeges még, hogy továbbra is érvényesek azok a biztonsági előírások, amelyeket minden esetben be kell tartanunk: a kézfertőtlenítés, a hőmérőzés, a szeparációs távolság betartása, néhány helyen a teremben tartózkodók számának maximalizálása, a védőeszközök viselése, a kötelező kérdések megválaszolása. Ezzel a szakmai protokollal a véradók, a vért kapók és a helyszínen dolgozó szakemberek egészségét is védjük!

 

A vér mással nem helyettesíthető, a véradás biztonságos, a koronavírus-fertőzés cseppfertőzéssel terjed.