2021. november 29.

Erősödik a járványhelyzet, még kevesebb a véradó

Drasztikusan kevesebben adtak vért az elmúlt héten a vártnál Csongrád-Csanád megyében, ami egyértelműen az erősödő koronavírus-helyzetre vezethető vissza. Sok véradónk beteg vagy karanténba kényszerült, így sokan azok közül, akik rendszeres segítőink, most nem adhatnak vért. Így egyre nagyobb szükség van arra, hogy azok is beálljanak véradóhősnek, akik eddig nem adtak vért. Ezért kérünk ezúton is mindenkit, hogy ha teheti, véradásával segítsen azokon, akiknek vérkészítményekre van szükségük!

 

November 22-e és november 28-a között 326 egészséges véradóhősünk jött el életet menteni! Eredetileg úgy terveztük, hogy erre a hétre 570 véradóra van szükség. Így az elmúlt héten a visszaesés: -43 százalék volt! Hogy soha ne alakuljon ki vérhiány, arra kérünk minden egészséges Csongrád-Csanád megyeit:

 

JÖJJÖN VÉRT ADNI!

 

 

VÉRT ADNI BIZTONSÁGOS!

 

Minden 18 év feletti felnőttől, ha egészségesnek érzi magát, nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, azt kérjük: jelentkezzen véradásra bármelyik véradásunkon! Nagyon fontos, hogy biztosítani tudjuk a már kórházban fekvő, vagy a mostani járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget!

 

FONTOS!

Koronavírus-elleni oltás után is szabadon lehet vért adni, hacsak valaki a vakcina mellékhatásai miatt nem érzi elég jól magát!

Nincs szükség védettségi igazolványra véradáshoz!

 

Lényeges még, hogy továbbra is érvényesek azok a biztonsági előírások, amelyeket minden esetben be kell tartanunk: a kézfertőtlenítés, a hőmérőzés, a szeparációs távolság betartása, néhány helyen a teremben tartózkodók számának maximalizálása, a védőeszközök viselése, a kötelező kérdések megválaszolása. Ezzel a szakmai protokollal a véradók, a vért kapók és a helyszínen dolgozó szakemberek egészségét is védjük!

 

A vér mással nem helyettesíthető, a véradás biztonságos, a koronavírus-fertőzés cseppfertőzéssel terjed.