2022. április 26.

1 % sokaknak új esély!

Sok kicsi sokra megy és sok kis összefogás hatalmas eredményekre képes. Megváltozott világunkban a Magyar Vöröskereszt továbbra is végzi azt a karitatív munkát, amely sok életet ment meg vagy ad nélkülözhetetlen segítséget a bajban! Az ukrajnai menekültválság országos és megyei szinten is sok feladatot adott a Vöröskeresztnek, számos területen kellett és kell helytállni. Most a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete is segítséget kér, hogy megfelelő minőségben láthassa el önzetlen munkáját a jövőben is!

 

Kevesebb, mint 1 hónap van hátra, amíg rendelkezhetünk a személyi jövedelemadó civil szervezeteknek felajánlható 1 százalékáról. Ezért tartjuk fontosnak, hogy összegezzük, milyen szerteágazó tevékenységet támogat az, aki segíteni kívánja a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetét.

 

MIRE MEGY 1%?

 

Egyetlen 1% nem sokra, de sok 1% nagyon sokra! A sok kicsi segítség összeadódva emberi sorsokat képes megváltoztatni, reményt adni a bajban, a nélkülözésben! Adományainkat, a felajánlásokat, támogatásainkat számos területen használjuk fel!

 

 

UKRAJNAI MENEKÜLTEK SEGÍTÉSE

 

Február 24-én megváltozott a történelmünk. Szomszédunkban, Ukrajnában harcok kezdődtek, és menekültek ezrei érkeznek azóta is Magyarországra. Kárpátaljai magyarok, ukránok vagy más nemzetiségű külföldiek. Nemcsak őket kell segítenünk, hanem azokat is, akik Ukrajnában igyekeznek helyt állni ezekben az embert próbáló időkben.

 

Megyei szervezetünk a válság kirobbanása óta a húsvéti ünnepekig 6295 kilogramm adományt gyűjtött a lakossági és céges felajánlásokból. Ebből:

 

 • 1547 kilogramm babafelszerelés
 • 1372 kilogramm élelmiszer (ennek fele édesség)
 • 2147 kilogramm higiéniai termék
 • 1230 liter ásványvíz és üdítő

 

Ezen kívül felajánlottak a megyei Vöröskeresztnek babakocsit, matracot, ruhát, takarót, ágyneműt, játékokat, gyógyszereket, egészségügyi felszerelést.

 

Sasvári Krisztina, a Vöröskereszt megyei szervezetének vezetője szerint az ukrajnai konfliktus helyben is komoly kihívásokat jelent. „A munkatársak az adományok gyűjtése és szétosztása mellett a térségbe érkező menekülteknek is segítséget nyújtanak nap mint nap, hiszen a befogadó helyen élők teljeskörű ellátása is a feladatunk. Ez jelenti az ukrajnai menekültek élelmezését, az egészségügyi ellátás megszervezését és biztosítását, az alapvető szükségletek kezelését, az adminisztrációs tevékenységek támogatását, illetve ezek mellett a pszicho-szociális segítségnyújtást is. Különösen fontos ez, hiszen ezek a gyermekek és felnőttek a bizonytalanság, az agresszió elől menekülve élnek itt, ezért különböző foglalkozásokkal, segítő beszélgetésekkel támogatjuk az itt tartózkodók alatt a félelmek, szorongások feloldását.

 

MOST IS FOGADUNK ADOMÁNYOKAT!

 

Menekültellátó feladatunk ellátásához folyamatosan szükségünk van adományokra. Most elsősorban ezek jelentenek segítséget:

 

 • készételek
 • tartós élelmiszerek
 • kekszek, sós és édes teasütemények
 • üdítők és ivólevek, ásványvíz
 • vitaminok
 • tisztálkodó és tisztítószerek
 • egészségügyi felszerelés (például lázmérő, sebtapasz, vény nélküli gyógyszerek, így orrspray, szemcsepp, torokfájásra való tabletta

 

Ilyen jellegű felajánlásokat lakossági gyűjtés keretében a Szeged Plázában lévő adománygyűjtő pontunkon tudunk fogadni. 6724Szeged, Kossuth Lajos sugárút 119.; NYITVA: Hétfőtől péntekig 9-17 óráig.

 

Ha valaki nagyobb értékű adománnyal szeretné támogatni a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének munkáját, arra kérjük, vegye fel a kapcsolatot a szervezet munkatársaival!

 

Telefon: +36 70/933-8045

 

Email: csongradcsanadmegye [at] voroskereszt.hu

 

 

Pénzbeni adományokat a

 

10402805-00026561 bankszámla számon

 

fogad a megyei Vöröskereszt. A felajánlásokból elsősorban az ukrajnai menekültek egészségügyi ellátásához (fogorvos, terhesgondozás, egyéb orvosi ellátás) szükséges szállítási kapacitás megteremtése a célunk, valamint az üzemeltetéshez szükséges tárgyi feltételek biztosítása, így polcok, ládák, tárolók beszerzése.

 

 

NEM FELEDKEZÜNK MEG A HAZAI RÁSZORULÓKRÓL SEM!

 

Tevékenységeink, amelyeket a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával bárki támogathat:

 

Segélyezés

Folyamatosan támogatunk rászorulókat, főként nagycsaládosokat és időseket. Elsősorban élelmiszert, ruhát és tisztálkodási szereket gyűjtünk és osztunk szét közöttük. Bár a koronavírus-járvány már lecsengőben van, az elmúlt évben is sok helyen biztosítottuk a védekezéshez szükséges eszközöket.

 

Szociális intézmény-fejlesztés

Családi bölcsőde hálózatot tartunk fenn Szegeden, ezt az intézményt adományoknak is köszönhetően tudjuk folyamatosan fejleszteni.

 

Intézményi támogatás

Rendszeresen segítünk támogatóink közreműködésével egészségügyi és szociális intézményeknek nélkülözhetetlen eszközök beszerzésében.

 

Véradásszervezés

Életmentést szolgáló munkánk a véradásszervezés. Területi egységeket tartunk fenn, járjuk a megye falvait, partnereket keresve dolgozunk azon, hogy véradóinkat még jobban megbecsülhessük.

 

Katasztrófa-segélyezés és katasztrófavédekezés

Folyamatosan képezve magunkat katasztrófahelyzetekben állunk helyt. Igyekszünk bővíteni tudásunkat és eszközparkunkat, hogy senki se szenvedjen hiányt, ha igazán baj van.

 

Programszervezés

Ifjúsági és családi programokat, találkozókat és elsősegélynyújtó vetélkedőket szervezünk, hogy tudásunkat átadva szolgálhassuk megyénk közösségeit.

 

Kérünk mindenkit, aki szeretne segíteni, ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%-át a Magyar Vöröskeresztnek!

 

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:

 

Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete

Kedvezményezett adószáma:

19078195-1-06

 

KÖSZÖNJÜK!